(Foto: Pixabay)
Kvasac je neophodan sastojak mnogih recepata uključujući hljeb, kiflice, tijesto za pizzu i većinu pogača. Pomoću kvasca tijesto se diže, što rezultira mekoćom tijesta.
Kvasac se može kupiti kao instant ili suhi te kao svježi u kocki. Osnovni sastojak je gljivica Saccharomyces cerevisiae, a kvasac se “aktivira” uz pomoć tople tekućine i šećera. Gljivica jede šećer i probavlja ga što rezultira proizvodnjom ugljičnog dioksida, a kad se pomiješa sa brašnom tijesto na toplini raste i buja što rezultira mekšom strukturom i većim volumenom.
https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-8303723183561470&output=html&h=280&adk=1252390244&adf=3064643818&pi=t.aa~a.3497146633~i.7~rp.4&w=539&fwrn=4&fwrnh=100&lmt=1653633942&num_ads=1&rafmt=1&armr=3&sem=mc&pwprc=3268276467&psa=1&ad_type=text_image&format=539×280&url=https%3A%2F%2Ftitox.net%2F2022%2F04%2F22%2Fove-namirnice-su-najbolja-zamjena-za-kvasac-sigurno-ih-imate-u-kuci%2F&host=ca-host-pub-2644536267352236&fwr=0&pra=3&rh=135&rw=538&rpe=1&resp_fmts=3&wgl=1&fa=27&adsid=ChAI8Mq8lAYQiqu9xP3qztd3EjkAajph8tSwe2uv51IOll4YmZd2UZbHzp-EV9ziBQ0fEmwAW5iPIV0wFg49qZRKfEouB1cmVbvAovw&uach=WyJXaW5kb3dzIiwiMTAuMC4wIiwieDg2IiwiIiwiMTAxLjAuNDk1MS42NyIsW10sbnVsbCxudWxsLCI2NCIsW1siIE5vdCBBO0JyYW5kIiwiOTkuMC4wLjAiXSxbIkNocm9taXVtIiwiMTAxLjAuNDk1MS42NyJdLFsiR29vZ2xlIENocm9tZSIsIjEwMS4wLjQ5NTEuNjciXV0sZmFsc2Vd&dt=1653633944081&bpp=3&bdt=892&idt=3&shv=r20220523&mjsv=m202205230101&ptt=9&saldr=aa&abxe=1&cookie=ID%3D0860a043d6576df5-2274d9679ecd00dc%3AT%3D1653564225%3ART%3D1653564225%3AS%3DALNI_MaQWBhunLKbU7PvrUmU8aZGZIrncA&gpic=UID%3D000006ce0eb328e4%3AT%3D1653564225%3ART%3D1653630512%3AS%3DALNI_MY6vxqkMOvINUyjtmiXxq9eZiCdAg&prev_fmts=0x0%2C1200x200%2C300x250&nras=2&correlator=18074096128&frm=20&pv=1&ga_vid=1743623023.1653564222&ga_sid=1653633944&ga_hid=237822404&ga_fc=1&ga_cid=1191898882.1653564222&u_tz=120&u_his=17&u_h=720&u_w=1280&u_ah=680&u_aw=1280&u_cd=24&u_sd=1.25&dmc=8&adx=40&ady=1311&biw=1263&bih=610&scr_x=0&scr_y=0&eid=44759876%2C44759927%2C44759842%2C31061690%2C31067488&oid=2&pvsid=1450031042718649&pem=98&tmod=1341763735&uas=0&nvt=1&ref=https%3A%2F%2Ftitox.net%2Fcategory%2Flifestyle%2Fhrana-i-pice%2F&eae=0&fc=1408&brdim=0%2C0%2C0%2C0%2C1280%2C0%2C1280%2C680%2C1280%2C610&vis=1&rsz=%7C%7Cs%7C&abl=NS&alvm=r20220525&fu=128&bc=31&ifi=6&uci=a!6&btvi=2&fsb=1&xpc=rgPyHziJFh&p=https%3A//titox.net&dtd=38
Međutim, ukoliko želite napraviti tijesto, a u kući nemate kvasca možete ga jednostavno zamijeniti drugim namirnicama.
Soda bikarbona i sok od limuna
Kada kombinirate kvasac, brašno i vodu, oslobađaju se šećeri koje kvasac poništava te se oslobađa ugljikov oksid, odgovoran za dizanje tijesta. Slično možete postići kombinacijom sode bikarbone i kiseline. U nekim se receptima, poput raznih kolačića upravo koristi ovaj postupak.
Ako želite uspješnu zamjenu za kvasac, pripazite na količine. Možete koristiti sok limuna, mlaćenicu ili mlijeko u kombinaciji s sirćetom.
Prašak za pecivo
Prašak za pecivo je jedan od glavnih sastojaka svih pekarskih proizvoda, sadrži sodu bikarbonu i i kiseline.
Baš poput kvasca, on će potaknuti dizanje tijesta, a djeluje na dva načina.
- Reagira na tekućinu – kad dođe u doticaj s vlagom, kiselina reagira u sodi bikarboni i stvaraju se mjehurići ugljikovog dioksida.
- Reagira na temperaturu – kad se zagrije, ovi mjehurići se množe i tako utječu na dizanje tijesta.
Prašak za pecivo reagira čim dođe u doticaj s toplinom i vodom, i za razliku od korištenja kvasca, ne treba mu puno vremena za reakciju pa se često koristi za palačinke i kolače.
Starter
Starter sadrži kvas, a radi se od brašna i vode kako bi se pripremilo kiselo tijesto, koje se okusom ipak malo razlikuje od proizvoda s kvascem. Neki se starteri pohranjuju godinama kako bi što bolje fermentirali.
Fermentacija startorom od kiselog tijesta djeluje na isti način kao i instant kvasac, stvarajući u tijestu mjehuriće ugljičnog dioksida kako bi se podiglo.
(Izvor: Klix.ba)