Šarenilo na tanjiru sinonim je za zdravlje. Upravo takva je brza i hranjiva salata od kvinoje, koja može biti idealan ljetni ručak ili lagana večera. Zovu je ”majkom svih žitarica” jer je bogata esencijalnim kiselinama, a njezinu široku primjenu danas možemo zahvaliti Inkama.
U tako malenim zrncima skriva se više kalcija nego što ga sadrži mlijeko i više proteina nego što se nalazi u bijelom pilećem mesu. Kvinoja ne sadrži gluten, pa je preporučljiva i onima koji boluju od celijakije. U kulinarskom smislu izrazito je fleksibilna. Osim što je idealna za salate, od nje se mogu pripremati juhe, polpete, a čak se može i fermentirati za proizvodnju piva.
Južna Amerika voli žarke boje, pa su tu tradiciju pokušali preslikati i na tanjur. Vrući ljetni dani zahtijevaju brza i hladna osvježenja, a što može biti bolje od hranjive salate? Posjetite li bilo koju državu ove zemlje, vidjet ćete da će se na svakom meniju pronaći neko jelo u čijoj je pripremi poslužila kvinoja.
Kako bismo upili malo kulture koja toliko hvali ovu ”žitaricu Inka”, odlučili smo pripremiti zasitnu salatu od kvinoje i ljetnog povrća. Tako ćemo okusima i mislima otputovati u samo središte Perua do drevne civilizacije koja danas kao inspiracija služi brojnim kulturama diljem svijeta.
Po namirnice za ovo jelo ne moramo otputovati preko bare, već samo do obližnjeg Lidla. Od 13. do 19. lipnja na policama se u tjednu okusa Južne Amerike nalaze sve namirnice kojima možemo iznenaditi nepce i okušati se u pripremi nesvakidašnjih jela čija će nas jednostavnost i nutritivnost oduševiti. Kuhanje kvinoje nije zahtjevan posao, a ako nam ostane višak nakon pripreme, možemo ga bezbrižno spremiti u hladnjak, u kojem može stajati i do nekoliko dana.
RECEPT – ZASITNA SALATA OD KVINOJE I LJETNOG POVRĆA
- 150 g kvinoje
- šaka baby špinata
- 10 cherry rajčica (crvenih i žutih)
- 1 krastavac
- 1 avokado
- 1/2 ljubičastog luka
- 1 limeta
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
Priprema:
- Stavite kvinoju u cjedilo i isperite je pod nekoliko mlazova hladne vode uz protresanja i miješanje. Ispiranjem ćete ukloniti vanjsku stijenku kvinoje, koja može biti gorka. Sve dobro ocijedite. Za kuhanje jedne šalice kvinoje potrebno vam je dvostruko više vode. U loncu pomiješajte kvinoju i vodu, dodajte sol i zakuhajte. Nakon što voda počne ključati, smanjite vatru i kuhajte još 15 minuta. Kuhanu kvinoju ostavite nakon kuhanja još pet minuta da odstoji u loncu.
- Isperite špinat, narežite mini rajčice (na polovice ili trećine, ovisno o njihovoj veličini), krastavac, avokado i luk.
- Skinite poklopac s lonca u kojem je kvinoja i dobro promiješajte.
- U zdjeli pomiješajte kvinoju i ostalo povrće, začinite sokom svježe iscijeđene limete i maslinovim uljem te posolite i popaprite po želji.
Izvor: punkufer.dnevnik.hr