Mnogi će se složiti da je Italija domovina najbolje hrane.
Pizza, tjestenina, svježi paradajz, mediteranski začini, maslinovo ulje, tiramisu, espresso… sumnjamo da ste pronašli nešto što ne volite na ovom kratkom popisu italijanskih specijaliteta.
Italijani su poznati po tome što koriste malo sastojaka kako bi napravili tradicionalne specijalitete, ali ti sastojci moraju biti najbolje kvalitete. Upravo su tako nastale lazanje – jedno od najpopularnijih jela na svijetu koje smo preoblikovali na razne načine. Historija kaže da su lazanje nastale kako bi puno gladnih Grka, s malo osnovnih sastojaka, moglo skupiti energiju za svakodnevne poslove.
Dakle, porijeklo lazanja možemo pratiti još od antičke Grčke. Danas znamo da riječ lazanje dolazi od „laganon“, koja je bila prva tjestenina na svijetu. Laganon u prevodu znači ravni list, a stare grčke lazanje nisu izgledale ni približno kao ove što danas poznajemo. I stari Rim je imao svoju varijantu ovog jela. Oni su ga nazivali „lasagnum“, što na latinskom znači posuda ili lonac. Italijani su ovako nazivali posudu u kojoj su pripremali lazanje, a na kraju je isto ime poprimilo i samo jelo.
Poput pizze, i lazanje su se rodile u Napulju tokom srednjeg vijeka. Jedna od prvih referenci na lazanje, može se pronaći u engleskoj kuharici iz 14. vijeka, u kojoj je istaknuto jelo sa slojevima tjestenine, ali bez paradajza. Tek se u kuharicama iz 19. vijeka mogu pronaći klasični sastojci kakve danas stavljamo u lazanje.
Izvor:hayat.ba