Samo sedmica dana dijeli nas od najiščekivanijeg gastro događaja u Hercegovini – Street Food Festa. Od 22. do 24. 7. u predivnom ambijentu parka Sajmište, posjetiteljima će se sa svojim vrhunskim specijalitetima predstaviti devet izlagača iz BiH i Hrvatske.
Organizatori su se za treće izdanje festivala potrudili okupiti izlagače koji će za svakog ponuditi najbolje od svoje kuhinje, a u nastavku ćemo detaljnije predstaviti dio njihove ponude.
Reshetka International Prošle godine ekipa Rešetke kući je otišla s nagradom za najbolje jelo koje je ponio njihov burger “Divlji Đuro”. Za ovu godinu najavljuju mnoge novosti, ali i limited edition 𝗪𝗮𝗴𝘆𝘂 𝗖𝗥𝗢𝘀𝘀 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿.
Ovaj burger radi se od180 grama Wagyu goveda iz vlastitog uzgoja (prvo Wagyu govedo uzgojeno u Hrvatskoj), Rešetka umaka, Špekmeza – pekmeza/đema od špeka/slanine, topljene livanjska Goude I namaza od plavog sira. Zanimljivo je i da će ovaj burger svojevrsnu premijeru doživjeti upravo na Street Food Festu.
Profa Asian Food
Matej Šušak, dečko koji je pekao zanat u restoranima u BiH, Hrvatskoj i Austriji najavio je pohod na festivale u regiji, a publici u Širokom Brijegu će predstaviti Fusion Sushi koncept, gdje će kombinirati kulinarske tradicije Japana i naše kuhinje.
Profa će pripremati 𝗨𝗿𝗮𝗺𝗮𝗸𝗶 sushi, karakterističan po nekoliko punjenja, u kombinaciji kozice tempura, pečenih tikvica, teriyaki mayo od domaće rajčice, ali i 𝗙𝘂𝘁𝗼𝗺𝗮𝗸𝗶, široke rolice riže u kombinaciji lososa, krem sira, paprike, krastavca i soye.
Food bar Guloso
Ekipa iz Dubrovnika predstavit će Huncut, burger koji se sastoji od duple juneće pljeskavice, kiselih jalapeño papričica, dimljenog sira, hrskavih nachosa i gochujang majoneze.
Ovaj burger proglašen je najboljim na prošlogodišnjem Zagreb Burger Festivalu. Na ovoj kućici moći ćete kušati još i Brig burger,Cheesy Special i American Smash.
Kodiak burger & steak
Banjalučani će na ovogodišnjem festival predstaviti tri potpuno nova burgera, od kojih ističu 𝗖𝗿𝗶𝘀𝗽𝘆 𝗯𝗮𝗰𝗼𝗻 𝗯𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿, posebno kreiran za Street Food Fest.
Domaće pecivo, 100gr čiste junetine, hrskava slanina, američka salata, čedar sir, kiseli krastavci, karamelizovani luk i BBQ sos, sastojci su ovog burgera. Uz njega, posjetitelji će moći probati i Klasik burger, Afrodizijak burger i vegeterijansku verziju burgera Dečko koji obećava.
Restoran Domano/Hotel Park
Pobjednici prvog izdanja Street Food Festa predstavit će se sa svojim nadaleko poznatim sendvičima s biftekom, ali i ribljim snackovima koje su osmislili posebno za Street Food Fest 2022.
Sendvič sa biftekom, Fish spring rolls – riblje spring rolnice, Pulled pork sandwich – sendvič sa sporo pečenom svinjetinom i BBQ umakom i snack s lubinom na rižinom papiru, samo su dio njihove bogate ponude.
Von Herzog
Ekipa vrhunskih programera i velikih gurmana okupljena oko pop-up restorana Von Herzog odlučila je podijeliti strast i znanje i s posjetiteljima SFF-a.
U njihovoj ponudi naći će se: Pork Ribs – svinjska rebra sa suhim “rubom” dimljena četiri sata na drvetu jabuke, odležavana sat vremena, završena slatko ljutim umakom.
Smash burgeri:
VH Original – Brioche pecivo, junetina 80/20, Cheddar sir, domaća zelena salata, kiseli luk, VH umak
VH Smoked – Brioche pecivo, junetina 80/20, dimljeni sir, domaća zelena salata, panceta, VH umak
Pulled pork – svinjska plećka sa suhim “rubom” dimljena 6 sati na drvetu oraha, završena slatko ljutim umakom, poslužen s Brioche pecivom, VH umakom i coleslaw salatom.
Hajdučke Vrleti
Ove godine na Street Food Festu će se po prvi put predstaviti i Hajdučke Vrleti. Ovaj nesvakidašnji restoran nalazi se u središtu Parka prirode Blidinje, a na Street Food Festu će se predstaviti s delicijama po kojima su inače prepoznatljivi, ali koje će samo za SFF biti prilagođene street food varijanti.
Rezanci govedine s ukiseljenim lukom i salatom i sendviči s mesom junećih rebara naći će se u njihovoj ponudi, ali i zanimljivi sendviči na bazi uštipaka.
Sendvič s janjetinom i hrskavom salatom, sendvič s dimljenim kajmakom i prahom od čvaraka te sendvič s maslinama i kozjim sirom iz maslinovog uljajedinstven su gastro užitak koji možete kušati na Street Food Festu.
Shankly’s Pub
Ove godine na Street Food Festu nas očekuje i mostarski Shankly’s Pub koji će se predstaviti burgerima: Shankly’s Burger, Jalapeno Burger i King Keny cheesburger. Ovi klasični burgeri mogu zadovoljiti ljubitelje različitih okusa.
Marshall’s Gelato Ljubitelje slatkoga očekuje ekipa iz Sarajeva koja proizvodi tradicionalni talijanski gluten free gelato od prirodnih sastojaka.
Gelato je poslastica koja sa sladoledom kakav poznajemo dijeli samo ime, a na pitanje kako su se odlučili na proizvodnju gelata, vlasnik objekta Dario Babić otkrio nam je kako je njegov sinčić odbijao jesti voće te su se on i njegova supruga trudili pronaći način da njihov mališan na neki način konzumira voće.
Istraživali su dugo i došli do ideje da naprave gelato isključivo od prirodnih sastojaka, koji se svidio njihovom sinu, a nakon toga i njihovim prijateljima koji su ga imali priliku degustirati. Marshall’s Gelato je danas sinonim za ukusne i zdrave deserte u kojima ćete imati priliku uživati na Street Food Festu.
Podsjećamo, ulaz na festival je besplatan za sve posjetitelje, a u muzičkom dijelu festivala nastupaju Vojko V, Neno Belan i Ultrazvuk band. Publici će se na festivalu predstaviti i band Istovar uglja. Riječ je o grupi – izdanku Mostar Rock School – fabrike zvuka koja iz godine u godinu iznjedri novu generaciju potkovanih talenata. Nastupit će i širokobriješki muzičar Jozo Mikulić, a festival se svake godine trudi pružiti priliku mladoj ekipi muzičara iz BiH da nastupe pred velikim brojem ljudi te da im bude jedna vrsta odskočne daske u daljnjoj karijeri.
Izvor: klix.ba