Mnogima su palačinci najdraži desert. Neki ih vole prazne, drugi s marmeladom dok treći uživaju u palačinkama s čokoladom. U ljetnim danima ovo je idealna brzinska poslastica, a donosimo neodoljive recepte u kojima ćete uživati.
Sastojci:
200 g brašna
3 1/2 kašičice praška za pecivo
1/4 kašičice soli
4 kašičice šećera
300 ml mlijeka
1 jaje
4 kašike rastopljenog putera
Priprema: U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke, a u drugoj sve tekuće. Zatim ih spojite u jednu smjesu. Zagrijte tavu za palačinke na srednje jakoj vatri i premažite je s malo putera. Pomoću kašike, nanesite tijesto na tavu. Jedna kašika daje jednu palačinkicu. Pecite palačinke s obje strane dok lagano ne porumene, otprilike 45 sekundi sa svake strane. Uživajte u njima uz omiljene preljeve i dodatke po želji.
S grčkim jogurtom i voćem
Sastojci:
2 jaja
1 vanilin šećer
prstohvat soli
3 kašike grčkog jogurta
1 kašika brašna bez glutena
1 kašika bademovog brašna
4 kašike kokosovog brašna
Pola kašičice praška za pecivo
šaka svježih borovnica
jagode
med
Priprema: U velikoj posudi dobro izmiješajte jaja i šećer. Dodajte grčki jogurt i ponovo dobro promiješajte. U smjesu dodajte suhe sastojke: brašno bez glutena, bademovo i kokosovo brašno te pola kašičice praška za pecivo. Dobro promiješajte da se sve sjedini. Naposljetku, u tijesto dodajte šaku svježih borovnica. Na tavi za palačinke zagrijte malo kokosovog ulja pa palačinke pecite na laganoj vatri, dok ne dobiju zlatnu boju s obje strane. Servirajte palačinke tako da ih posložite jednu na drugu. Dodajte svježe jagode i med.
Zobene pahuljice & banane
Sastojci:
30 g zobenih pahuljica
1 zrela banana
1 jaja
½ kašičice praška za pecivo
¼ kašičice mljevenog cimeta
Priprema: U blender ubacite zobene pahuljice, bananu, jaje, prašak za pecivo i cimet. Izblendajte u glatku smjesu. Zagrijte kokosovo ulje ili puter na tavi. Kašikom prebacite tijesto. Pecite palačinke tako dugo dok se ne stvore mjehurići, a zatim ih preokrenite. Bit će u potpunosti pečene za manje od dvije minute.
Namaz od pečenih banana
Sastojci:
6 kašika putera
150 g smeđeg šećera
prstohvat soli
2 jaja
4 žumanca
1 zrela banana
2 kašike tamnog ruma
½ kašike cimeta
Priprema: Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni. Bananu u kori prepolovite po dužini, prebacite u lim za pečenje i pecite 15 minuta, sve dok sredina ne bude mekana. Izmiksajte puter sa šećerom i soli. Dodajte jedno po jedno jaje i žumance. U smjesu dodajte zgnječenu bananu i kratko izmiksajte. Smjesu kuhajte na pari 20-ak minuta i usput miješajte. Maknite s vatre i prebacite u blender. Dodajte rum i cimet i kratko izblendajte. Služite hladno.
Izvor:azra.ba