Volite piletinu, ali vam je dosadilo da je uvijek pripremate na isti način? Željeli biste nešto novo iskušati?
Uz malo mašte pripremit ćete piletinu u stilu vrhunskog kuhara.
Umjesto da cijelo pile ispečete u rerni i rizikujete da razočarate porodicu, poslužite se malim trikom koji meso čini sočnim i ukusnim. Tajna je u marinadi sa jogurtom.
Potrebni sastojci: jedna kašika maslinovog ulja, jedna šolja grčkog jogurta, jedan limun – iscijeđeni sok i narendana korica, jedna kašika čilija u prahu, dvije kašičice kima, jedna kašika bijelog luka u prahu, pola kašičice karija u prahu, jedna kašičica soli, pola kašičice svježe mljevenog crnog bibera, četiri komada piletine (batak i karabatak).
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu do 250 stepeni Celzijusa.
Pleh obložite aluminijskom folijom i poprskajte je sprejem protiv lijepljenja.
U posudi srednje veličine sjedinite maslinovo ulje, jogurt, sok i koricu od limuna, čili prah, kim, bijeli luk u prahu, kari, so i biber. Sve dobro izmiješajte.
Pileće mesto staviti u pleh i svaki komad obilno prelijte napravljenom marinadom.
Pleh ubacite u rernu i jelo pecite dok ne postane zlatno smeđe boje, oko 35 minuta.
Poslužite dok je toplo uz pečeni krompir ili kuhanu rižu i sezonsku salatu.
Izvor:faktor.ba