U većini recepata za pripremu zimnice, konzervans je jedan od obaveznih sastojaka.
Riječ je o sastojku koji se dodaje hrani da bi ona duže trajala. Naime, konzervans sprječava nastanak i razvoj gljivica i bakterija.
https://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-7451157250131553&output=html&h=280&slotname=7432148751&adk=1240106356&adf=1074659878&pi=t.ma~as.7432148751&w=640&fwrn=4&fwrnh=100&lmt=1663836257&rafmt=1&psa=1&format=640×280&url=https%3A%2F%2Fhayat.ba%2Fevo-kada-je-zimnica-opasna-po-zivot%2F765651%2F&fwr=0&fwrattr=true&rpe=1&resp_fmts=3&wgl=1&dt=1663837176654&bpp=4&bdt=2778&idt=69&shv=r20220912&mjsv=m202209080101&ptt=9&saldr=aa&abxe=1&cookie=ID%3D547276e4826757eb-22b0e25b09ce0039%3AT%3D1661786747%3ART%3D1663836914%3AS%3DALNI_Ma-r81lLP8-YsZyagtNZmMV2xrWRA&gpic=UID%3D00000b081d54eaf9%3AT%3D1661786747%3ART%3D1663832973%3AS%3DALNI_MbIFMt6LIPDrI1OdVlxaHewxT0GOQ&prev_fmts=0x0&nras=1&correlator=7683442544084&frm=20&pv=1&ga_vid=378568494.1661786875&ga_sid=1663837177&ga_hid=1430361620&ga_fc=1&u_tz=120&u_his=10&u_h=900&u_w=1440&u_ah=811&u_aw=1440&u_cd=24&u_sd=1&adx=74&ady=1186&biw=1127&bih=741&scr_x=0&scr_y=0&eid=44759875%2C44759926%2C44759842%2C42531705%2C44773613%2C44774342%2C31068921&oid=2&pvsid=3172867736665999&tmod=2140293194&nvt=1&ref=https%3A%2F%2Fhayat.ba%2Fna-pomolu-jos-jedna-afera-u-bih-podignuta-optuznica-zbog-visoke-korupcije-sumnja-se-da-su-tokom-pandemije-vrsili-zloupotrebe%2F765640%2F&eae=0&fc=1920&brdim=16%2C23%2C16%2C23%2C1440%2C23%2C1127%2C804%2C1127%2C741&vis=1&rsz=%7C%7CoeEbr%7C&abl=CS&pfx=0&alvm=r20220919&fu=128&bc=31&ifi=2&uci=a!2&btvi=1&fsb=1&xpc=Krex0cZ4EN&p=https%3A//hayat.ba&dtd=101
Međutim kako ukazuju stručnjaci, on uopće nije bezazlen, pošto ako se doda u količinama većim od preporučenih, može da bude štetan po ljudsko zdravlje. Zato savjetuju veliki oprez pri njegovom dodavanju hrani.
Ovo upozorenje temelji se na naučnim istraživanjima koja su pokazala da konzervans, odnosno aditiv E 211, može da uništi mitohondrije, a to pak može da ubrza starenje i dovede do degenerativnih promjena, kao što je recimo Parkinsonova bolest.
Ovdje nije kraj mogućim lošim posljedicama unošenja hrane sa previše ovog dodatka, jer on može da uzrokuje i cirozu jetre.
Također, u kombinaciji sa vitaminom C, aditiv E 211, može da formira benzen koji predstavlja potencijalnu opasnost po ljudsko zdravlje. Zbog svega ovoga domaćice moraju strogo da vode računa koliko konzervansa dodaju pri spremanju zimnice.

Preporuka stručnjaka jeste, da na kilogram hrane ne smije da se doda više od jednog grama konzervansa. Pošto se konzervans pakuje u kesice, prevedeno na kesice to izgleda ovako: kesica od pet grama ne sme da se stavi na manje od pet kilograma voća ili povrća, od koga se spravlja zimnica.
Dugačak je spisak proizvoda koji kod nas spadaju u zimnicu, a u koje se dodaje konzervans. To su džemovi, zatim kuhani paradajz, povrće za đuveč, te miješana salata, zatim ajvar i turšiju. Neki ga čak dodaju i u kiseli kupus.
Inače maksimalna dozvoljena dnevna doza ovog aditiva jeste 700 miligrama po kilogramu ljudske težine što znači da osoba koja je teška 100 kilograma smije da unese 7 grama konzervansa, a ona od 50 kilograma tri i po grama.
Kada je riječ o djeci, njima ne bi ni smjela da se daje hrana u kojoj ima aditiva.
Izvor:hayat.ba