Prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu Nutrients, nedostatak vitamina B12 može dovesti do povišenog holesterola i triglicerida.
Vitamin B12 važan je za održavanje nivoa energije i izdržljivosti. Kako bi osigurali dovoljnu količinu (2,4 mikrograma dnevno), dodajte u prehranu životinjske proizvode poput mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda.
Nedavno objavljena studija u časopisu Nutrients, otkriva odnos između nivoa vitamina B12 i lipidnog profila (vrste masti koji se nalaze u krvi). Naučnici su pregledali 341 zdrave žene u dobi od 19 do 30 godina i prikupili podatke o njihovoj prehrani, fizičkoj aktivnosti i nivou vitamina.
Ustanovili su da je nizak nivo vitamina B12 povezane s višom nivoom ukupnog holesterola, LDL (lošeg) i triglicerida.
Preporučena dnevna doza (RDA) vitamina B12 kod većine zdravih odraslih osoba iznosi 2,4 mikrograma (mcg) dnevno, ali trudnicama je potrebno malo više, 2,6 mcg.
Dobar način unosa B12 je prehrambeni kvasac.
Ako osoba ima bolest srca ili je zabrinuta zbog prevencije, trebala bi pregledati svoj ukupni unos hrane, uključujući ne samo B12, već i koliko zdravih i nezdravih masnoća konzumira.
Izvor:faktor.ba