TURSKA PISMO PITA
Ako ste savladali pravljenje turske pite sa kuhanim korama, isprobajte i ovu noviju varijantu pismo pite:
SASTOJCI:
- 400ml vode
- 100 ml ulja
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje
- 30 gr kvasca
- 2 kašičice soli
- 900 gr brašna + 250 gr za posipanje.
FIL:
- 2 veze blitve
- 400 gr sira
- 2 jaja
ZA PREMAZIVANJE:
- 200 gr. putera ili margarina
- 150 ml ulja
Za posipanje: Premazati umućenim jajetom i posipati susamom.
Priprema: U vodi razmutite kvasac sa malo šećera i malo soli. Dodajte jaje, ulje i brašno. Premijesite tijesto. Kidajte manje jufkice od tijesta. Prvo jednu jufkicu razvucite, premažite je puterom, pa preko nje stavite drugu. Tako uradite sa ostatkom tijesta. Nakon par minuta, ovu prvu jufkicu razvaljajte, filujte je sa sirom i blitvom, pa složite u pismo i ostavite u pleh. Premažite sa jajetom i susamom.
Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa pa smanjiti na 180 Celzijusa i peći narednih 30 minuta.
Izvor:klix.ba